Spark Joy: het innerlijke vlammetje
Spark Joy. Het is een term die ik in mijn hoofd gebruik voor als mijn innerlijke vlammetje moet gaan branden. Word ik hier blij van? Is dit iets waar ik echt gelukkig van word?
Het is een uitspraak van Marie Kondo: een Japanse dame die een Netflix-serie had over het opruimen van je huis. Nou, dat lukt mij dus niet zo goed als bij haar. Want bijna al mijn spullen in huis geven me toch wel een spark joy
Nap-trapped op de bank
Ik heb de serie gekeken in de periode dat mijn jongste nog erg klein was en dat ik ‘nap-trapped’ op de bank zat. Oftewel: ze was na de borstvoeding op mijn buik in slaap gevallen en ik kon het niet opbrengen om haar weg te leggen, want dan werd ze wakker.
Uren heb ik zo met haar op de bank gezetten. Sommige vrouwen zouden dit een straf vinden ‘want er moet nog zoveel’. Het enige wat ik dacht: ik knuffel haar nu maar zoveel ik kan. Want voor je het weet zijn ze groot en willen ze niet meer knuffelen en slapen op je schoot.
Lekker snuffelen aan die haren, zachtjes haar handjes strelen en slow tv om helemaal te ontspannen. Oxytocine, op en top!
Does it spark joy for you?
Wat ik dus van deze serie heb onthouden? 'Does it spark joy for you?' Gaat er een klein vlammetje bij je branden als je aan deze spullen denkt. Of in mijn geval: kan ik hier blij van worden?
Dit kan ook gebeuren als je zwanger wordt. Het is de grootste roze wolk die je overkomt. Hoera! Ik ben zwanger. Wellicht heel vlot, wat onverwachts of jaren na een lang gekoesterde wens heb je die positieve test in handen.
Je vlammetje gaat aan, maar hij kan net zo snel weer gedoofd zijn. Bijvoorbeeld als je lichamelijke kwalen veel erger zijn dan je had verwacht. Als je slecht nieuws krijgt over de gezondheid van de baby. Of bij een miskraam.
Je vlammetje laten branden in de zwangerschap is voor sommigen heel makkelijk, maar voor velen ook heel lastig. Daar heb ik genoeg gesprekken over gevoerd in mijn tijd als verloskundige.
Het verloop van de zwangerschap
Bij de meeste zwangerschappen krijg je meer energie in het tweede trimester vanaf een week of 12 tot 16, Je voelt je dan beter: de blijheid over je zwangerschap kan groter en groter worden.
Jullie gaan je voorbereiden op de komst van de baby. Je volgt een zwangerschapscursus, gaat shoppen voor de kleine, denkt na over de geboorte, je gaat eens filosoferen hoe het gaat zijn met een kindje en hoe je baby eruit gaat zien.
Je denkt in die periode ook na over de opvoeding. En geloof me: uiteindelijk veranderen al die inzichten omdat het in het echt toch anders is dan je je vooraf had voorgesteld. Datzelfde geldt voor de goedbedoelde adviezen van je (schoon)ouders. Er is veel veranderd sinds de tijd dat zij ouders werden.
En dan... na negen maanden is de baby er. Dan begint de rest van je leven. Als dit je eerste kindje is, is het een periode waarin alles nieuw is. Ondanks alle voorbereidingen, ben je eigenlijk nooit écht voorbereid.
Je gevoelens naar de baby, je veranderende lijf, de verwerking van je bevalling en voor sommigen onder ons ook de verwerking van de zwangerschap.
Het voeden van je kindje
Rondom je zwangerschap denk je ook na over welke voeding je je baby wilt gaan geven. We weten uit onderzoek dat de meeste vrouwen al een keuze hebben gemaakt voor borst- of flesvoeding voor ze überhaupt zwanger zijn.
Dit kan gevormd zijn door je eigen mening, de ervaringen van je vriendinnen, zussen of je moeder. Maar soms is het beter om naar je eigen ‘spark joy’ te kijken. Wat wil ik (en je partner) nu echt?
Ik kan je helpen met de voorbereiding op het maken van de keuze voor borstvoeding. Als lactatiekundige geef ik borstvoedingscursussen, kan ik je vertellen over de problemen waar je tegenaan loopt en praktische tips geven als het eenmaal zover is.
En tijdens zo'n consult kan ik je ook helpen met de eerste stappen in het leven als ouders. Want die roze wolk die kan wel eens niet zo roze zijn als je vooraf had bedacht.